> Energieprestatiecertificaat (EPC):
Bent u van plan uw woning te verkopen of te verhuren en wilt u graag inzicht in de energiezuinigheid van uw pand? In deze tijd is het essentieel om potentiële kopers volledige informatie te verstrekken over het energiegebruik van uw woning.
Met een energieprestatiecertificaat (epc), dat u bij ons kunt verkrijgen, krijgt u een duidelijk beeld van de energie-efficiëntie van uw woning. Dit wordt u verstrekt in de vorm van een epc-attest.
De epc-waarde kan een aanzienlijke invloed hebben op de waarde van een woning op de vastgoedmarkt. Het is daarom van groot belang dat deze waarde nauwkeurig wordt gemeten door een erkende energiedeskundige. Als erkende energiedeskundige inspecteren wij uw woning zorgvuldig volgens de richtlijnen van het vlaams energieagentschap (veka).
Dit maakt uw woning des te aantrekkelijker voor verhuur of verkoop, vooral in de huidige markt. Onze jarenlange expertise stelt ons in staat om antwoorden te bieden op zelfs de meest complexe vraagstukken.
> Vraagt u zich af of u een EPC-attest nodig heeft?
Het is een wettelijke verplichting voor uw woning als u deze wilt verkopen of verhuren. Sinds 1 april 2022 is een epc-attest ook verplicht bij erfpacht en opstalrecht. Als verkoper of verhuurder moet u de energieprestatie van uw woning vermelden met het epc-label in uw advertenties, zowel voor verhuur als verkoop.
Indien u snel een epc-attest nodig heeft, bieden wij de mogelijkheid om binnen 24 uur een afspraak te maken. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals de toegankelijkheid, ontvangt u het rapport binnen 24 uur.
Wilt u meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u verder te helpen.
> EPC Residentiel
Dit verplichte certificaat heeft als voornaamste doel potentiële kopers of huurders te informeren over de mate van energiezuinigheid van de betreffende woning. Sinds 2019 wordt de energie-efficiëntie gepresenteerd aan de hand van een label. Dit label varieert van een rode letter F (lage score) tot een donkergroene A+ (zeer hoge score). Op het EPC staat tevens de energiescore van de wooneenheid uitgedrukt in kWh/m2 per jaar. Een lagere energiescore duidt op een energiezuiniger karakter van de wooneenheid.
Aanbevelingen voor verbetering De EPC bevat ook aanbevelingen om de energie-efficiëntie van de wooneenheid te optimaliseren. Op een geautomatiseerde wijze voorziet het certificaat tips en suggesties om het energielabel van uw woning of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt automatisch een kostenschatting toegevoegd. In principe heeft een EPC een geldigheidsduur van 10 jaar. Desondanks raden we aan na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen een nieuw EPC op te stellen, aangezien dit een gunstige invloed zal hebben op de energiescore.
> EPC van de gemeenschappelijke delen
EPC voor gemeenschappelijke delen verschaft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en de collectieve installaties. Dit certificaat bevat tevens aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren. De informatie uit het EPC voor gemeenschappelijke delen wordt gebruikt bij het opstellen van een EPC bij de verkoop of verhuur van een appartement, waarbij beide certificaten elkaar complementeren.
Wettelijke bepalingen Vanaf 2022 is het verplicht om voor grote appartementsgebouwen een Energie Prestatie Certificaat voor de gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikbaar te hebben. Deze verplichting staat los van verkoop of verhuur. In het geval van nieuwbouwappartementen moet het EPC voor gemeenschappelijke delen uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het verkrijgen van de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning beschikbaar zijn. Eigendomseigenaren van appartementen of kleine niet-residentiële eenheden in appartementsgebouwen dienen een kopie van het EPC voor gemeenschappelijke delen te tonen aan potentiële kopers of huurders, zoals vastgelegd in het Energiebesluit van 19 november 2010. Geldigheid Het EPC voor gemeenschappelijke delen heeft een maximale geldigheidsduur van 10 jaar. Het certificaat moet worden geactualiseerd bij energetische renovaties, zodra minstens 15% van de gebouwschil wordt (na)geïsoleerd, of als collectieve installaties, inclusief zonne-energie, worden vervangen of nieuw worden geplaatst.
> EPC klein niet-residentieel (≤500m²)
EPC voor kleine niet-residentiële eenheden is ontworpen voor niet-residentiële gebouwen of gedeelten die vaak in combinatie met een wooneenheid voorkomen of gehuisvest zijn in residentiële gebouwen, zoals apotheken, kleine bakkerijen, cafés, enzovoort. De bruikbare vloeroppervlakte van de niet-residentiële eenheid overschrijdt daarbij niet de 500 m2.
Het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden voorziet in aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. In een stappenplan worden de meest prioritair aan te pakken werkzaamheden vermeld, gevolgd door de bijbehorende verbetering van het energielabel. Er worden echter geen prijsindicaties gegeven voor deze aanbevelingen. Het EPC toont de berekende energiescore voor verschillende bestemmingen (kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, anders of onbekend) onder het kopje ‘Algemene gegevens’. Bij de berekening van de energiescore wordt rekening gehouden met specifieke behoeften voor verwarming, koeling, sanitair warm water, ventilatie en verlichting, afhankelijk van de bestemming. Zo zal bijvoorbeeld een restaurant meer sanitair warm water verbruiken dan een kantoor. Verduidelijking van het label Het label op het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden wordt altijd bepaald op basis van de energiescore voor de bestemming ‘kantoor’. Het label is dus onafhankelijk van de feitelijke bestemming van de eenheid, zoals kantoor, horeca, handel, logeerfunctie, enzovoort. Deze aanpak vergemakkelijkt het vergelijken van EPC’s.
> EPC niet-residentieel
EPC NR (Niet-Residentieel), biedt inzicht in de energiezuinigheid van een gebouweenheid die wordt gebruikt als kantoor, school, winkel, ziekenhuis, enzovoort. Het toont tevens de benodigde inspanningen om de eenheid te renoveren tot een koolstofneutrale staat. Voor eigenaren van kleine niet-residentiële (kNR) gebouweenheden bestaat de mogelijkheid om in plaats van een standaard EPC NR, te kiezen voor een specifiek EPC kNR. De opmaak en inhoud van dit EPC kNR zijn vergelijkbaar met het EPC voor residentiële eenheden. Het is specifiek ontwikkeld voor kleine niet-residentiële gebouweenheden die op architecturaal, installatie-, materiaal- en gebruiksniveau sterke gelijkenissen vertonen met woningen.